Workshops

Midwest Lindyfest views classes as one of the core tenets of our event. We strive to provide the best learning environment possible.  That means good venues, amazing instructors, skill and role balanced classes, and top-notch material. To achieve these goals, we have an audition process and longer-tracked classes to provide you the opportunity to dive a little deeper with your instructors. There are also a series of electives available for the early-birds among us.

TimeDancer's Studio - Grand BallroomDancer's Studio - Sterling BallroomDancer's Studio - Hennepin BallroomTriune Masonic - BallroomTriune Masonic - DownstairsEvents
Friday, Apr 26th
12:00pm to 12:50pm Stops 1 and 2
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
Classic Choreography
Momentum, and how to use it
with Ben White and Ariel Goh
Open to all attendees.
  
Stops 1 and 2
at Dancer's Studio - Sterling Ballroom
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
Classic Choreography 50 Minutes
Momentum, and how to use it
at Dancer's Studio - Hennepin Ballroom
with Ben White and Ariel Goh
Open to all attendees. 50 Minutes
1:00pm to 1:50pm California Routine
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
Classic Choreography
Solo Routine
with Ann Mony
Learn an an original solo jazz routine choreographed by Ann Mony for MWLF.
  
California Routine
at Dancer's Studio - Sterling Ballroom
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
Classic Choreography 50 Minutes
Solo Routine
at Dancer's Studio - Hennepin Ballroom
with Ann Mony
Learn an an original solo jazz routine choreographed by Ann Mony for MWLF. 50 Minutes
2:00pm to 2:50pm Big Apple
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
Classic Choreography
Competition Training
with Ben White and Ariel Goh
  
Big Apple
at Dancer's Studio - Sterling Ballroom
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
Classic Choreography 50 Minutes
Competition Training
at Dancer's Studio - Hennepin Ballroom
with Ben White and Ariel Goh 50 Minutes
Saturday, Apr 27th
9:30am to 10:20amSingle vs Double
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
How do we know if it is a single turn or a double? What if it’s a triple? We will explore different key concepts and techniques for how to lead and follow different types of turns.
Follow's Tandem Styling
with Ben White and Ariel Goh
Jazz Composition
with Dee Daniels Locke
Explore ways to combine movements to create a composition in solo jazz choreography and improv.
Rhythms and styling
with Anthony Chen and Irina Amzashvili

Room Closed
Single vs Double
at Dancer's Studio - Grand Ballroom
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
How do we know if it is a single turn or a double? What if it’s a triple? We will explore different key concepts and techniques for how to lead and follow different types of turns. 50 Minutes
Follow's Tandem Styling
at Dancer's Studio - Sterling Ballroom
with Ben White and Ariel Goh 50 Minutes
Jazz Composition
at Dancer's Studio - Hennepin Ballroom
with Dee Daniels Locke
Explore ways to combine movements to create a composition in solo jazz choreography and improv. 50 Minutes
Rhythms and styling
at Triune Masonic - Ballroom
with Anthony Chen and Irina Amzashvili 50 Minutes

at Triune Masonic - Downstairs
Room Closed 50 Minutes
10:45am to 11:35amLevel 4 Placement Class
with Dee Daniels Locke and Charlie WIeprecth
Level 3 Placement Class
with Ben White and Ariel Goh
Level 5 Placement Class
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
Minni Dip Madness (Level 1/2)
with Anthony Chen and Irina Amzashvili
Special Elective for Levels 1 & 2

Room Closed
Level 4 Placement Class
at Dancer's Studio - Grand Ballroom
with Dee Daniels Locke and Charlie WIeprecth 50 Minutes
Level 3 Placement Class
at Dancer's Studio - Sterling Ballroom
with Ben White and Ariel Goh 50 Minutes
Level 5 Placement Class
at Dancer's Studio - Hennepin Ballroom
with Jon Tigert and Jenna Applegarth 50 Minutes
Minni Dip Madness (Level 1/2)
at Triune Masonic - Ballroom
with Anthony Chen and Irina Amzashvili
Special Elective for Levels 1 & 2 50 Minutes

at Triune Masonic - Downstairs
Room Closed 50 Minutes
11:35am to 1:00pmLunch Break
Room Closed
Lunch Break
Room Open
Lunch Break
Room Open
Lunch Break
Room Closed
Lunch Break
Room Closed
Lunch Break
at Dancer's Studio - Grand Ballroom
Room Closed 85 Minutes
Lunch Break
at Dancer's Studio - Sterling Ballroom
Room Open 85 Minutes
Lunch Break
at Dancer's Studio - Hennepin Ballroom
Room Open 85 Minutes
Lunch Break
at Triune Masonic - Ballroom
Room Closed 85 Minutes
Lunch Break
at Triune Masonic - Downstairs
Room Closed 85 Minutes
1:00pm to 2:15pmTrack 3
with Dee Daniels Locke and Charlie WIeprecth
Track 4
with Anthony Chen and Irina Amzashvili
Track 5
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
Track 2
with Robert Bell, Ryan Calloway and Ann Mony
Track 1
with Ben White and Ariel Goh
Track 1
at Triune Masonic - Downstairs
with Ben White and Ariel Goh 75 Minutes
2:30pm to 3:45pmTrack 3
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
Track 4
with Dee Daniels Locke and Charlie WIeprecth
Track 5
with Anthony Chen and Irina Amzashvili
Track 1
with Robert Bell, Ryan Calloway and Ann Mony
Note the room change
Track 2
with Ben White and Ariel Goh
Note the room change
Track 1
at Triune Masonic - Ballroom
with Robert Bell, Ryan Calloway and Ann Mony
Note the room change 75 Minutes
Track 2
at Triune Masonic - Downstairs
with Ben White and Ariel Goh
Note the room change 75 Minutes
Sunday, Apr 28th
9:30am to 10:20amSwitching it up
with Anthony Chen and Irina Amzashvili
Stealing the lead; need to know a bit of both roles
Warping time
with Ben White and Ariel Goh
Intro to Teaching
with Ann Mony
This will class will provide you with tools to be a clear, engaging, and thoughtful swing dance teacher. No prior teaching experience required.

Building Closed

Building Closed
Switching it up
at Dancer's Studio - Grand Ballroom
with Anthony Chen and Irina Amzashvili
Stealing the lead; need to know a bit of both roles 50 Minutes
Warping time
at Dancer's Studio - Sterling Ballroom
with Ben White and Ariel Goh 50 Minutes
Intro to Teaching
at Dancer's Studio - Hennepin Ballroom
with Ann Mony
This will class will provide you with tools to be a clear, engaging, and thoughtful swing dance teacher. No prior teaching experience required. 50 Minutes

at Triune Masonic - Ballroom
Building Closed 50 Minutes

at Triune Masonic - Downstairs
Building Closed 50 Minutes
10:30am to 11:30amWhat do I do with my hands?
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
This class is all about exploring interesting options for connecting our hands and arms, while emphasizing quality movement, connection, and rhythm.
Slip sliding away
with Anthony Chen and Irina Amzashvili
Incorporating slides in your Lindy hop
Slow Solo
with Dee Daniels Locke
Develop control, confidence, and creativity by exploring the limits of extension and muscle control within the heartbeat and tone of slow music. We'll be supported by both jazz and other music genres.

Building Closed

Building Closed
What do I do with my hands?
at Dancer's Studio - Grand Ballroom
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
This class is all about exploring interesting options for connecting our hands and arms, while emphasizing quality movement, connection, and rhythm. 60 Minutes
Slip sliding away
at Dancer's Studio - Sterling Ballroom
with Anthony Chen and Irina Amzashvili
Incorporating slides in your Lindy hop 60 Minutes
Slow Solo
at Dancer's Studio - Hennepin Ballroom
with Dee Daniels Locke
Develop control, confidence, and creativity by exploring the limits of extension and muscle control within the heartbeat and tone of slow music. We'll be supported by both jazz and other music genres. 60 Minutes

at Triune Masonic - Ballroom
Building Closed 60 Minutes

at Triune Masonic - Downstairs
Building Closed 60 Minutes
11:30am to 12:45pmLunch
Room Open
Lunch
Room Open
Lunch
Room Open

Building Closed

Building Closed
Lunch
at Dancer's Studio - Grand Ballroom
Room Open 75 Minutes
Lunch
at Dancer's Studio - Sterling Ballroom
Room Open 75 Minutes
Lunch
at Dancer's Studio - Hennepin Ballroom
Room Open 75 Minutes

at Triune Masonic - Ballroom
Building Closed 75 Minutes

at Triune Masonic - Downstairs
Building Closed 75 Minutes
12:45pm to 2:00pmTrack 3
with Robert Bell, Ryan Calloway and Ann Mony
Track 4
with Ben White and Ariel Goh
Track 5
with Dee Daniels Locke and Charlie WIeprecth
Track 2
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
Track 1
with Anthony Chen and Irina Amzashvili
2:15pm to 3:30pmTrack 3
with Anthony Chen and Irina Amzashvili
Track 4
with Robert Bell, Ryan Calloway and Ann Mony
Track 5
with Ben White and Ariel Goh
Track 2
with Dee Daniels Locke and Charlie WIeprecth
Track 1
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
3:45pm to 5:00pmTrack 3
with Ben White and Ariel Goh
Track 4
with Jon Tigert and Jenna Applegarth
Track 5
with Robert Bell, Ryan Calloway and Ann Mony
Track 2
with Anthony Chen and Irina Amzashvili
Track 1
with Dee Daniels Locke and Charlie WIeprecth
Disclaimer: All schedules are subject to change without notice.